Ústav teorie informace a automatizace

Jste zde

Den otevřených dveří

04.11.2010
Nabidka 2010

Místo konání: Pod Vodárenskou věží 4, Praha 8
Datum a doba otevření: 4. a 5. listopadu, 10.00 až 11.00, 13.00 až 15.00 hod.
Kontakt: Dr. Ing. Lubomír Soukup, tel.: 26605 2551, e-mail: soukup@utia.cas.cz

Prosíme návštěvníky o oznámení jejich zájmu o exkurzi s předstihem alespoň den předem.

TÉMATA EXKURZÍ:

  • Nástroje virtuální reality
  • Matematické a počítačové modelování pseudoelastických materiálů a materiálů s tvarovou pamětí.
    Pseudoelastický materiál zatěžovaný při nízké teplotě se po dosažení aktivačního napětí stane výrazně poddajnějším. Tvarová paměť je taková vlastnost materiálu, že po jeho deformaci při nízké teplotě lze pouhým zahřátím dosáhnout jeho původního tvaru. Těchto pozoruhodných vlastností se využívá při konstrukci nejrůznějších součástí, např. ortodontických drátků a kompozitů, křídel letadel apod.
  • Vestavěný systém s uCLinux v programovatelném logickém obvodu Xilinx Spartan. Předváděný demo systém je vybaven LCD grafikou, ethernet připojením a HW akcelerátory výpočtu na témže čipu. Bude demonstrováno, jak jde pomocí na míru navržených akcelerátorů implementovat na jediném čipu algoritmy zpracováni signálu.
    Formát presentace:
    • Demo funkčního HW v místnosti 273 v UTIA, oddělení zpracování signálů
    • Ideální audience - studenti středních škol se zaměřením na IT
    • Ideální velkost skupiny - do 20 osob
  • Digitální zpracování obrazu a jeho použití v různých aplikačních oblastech, např. v lékařství, kriminalistice, astronomii, při obrazové dokumentaci historických památek, při zpracování digitálních fotografií apod. Metody, které se vám můžou hodit i doma, u vašich fotografií.
  • Klasifikace chování řidiče podle měřených dat.
    V současné době je na automobilech v provozu, a dokonce i jejich řidičích, možno měřit celou řadu údajů. UTIA, ve spolupráci se Škoda Auto, pracuje na projektu sledování chování řidiče v jedoucím automobilu s cílem vyhodnotit způsob jeho řízení a v případě, že není dobrý, řidiče buď varovat, nebo jej dokonce navést na lepší způsob řízení. Projekt je sice v počátcích, nicméně řada zajímavých poznatků již byla učiněna. Přednáška shrne dosavadní poznatky a ukáže směry dalšího rozvoje.
  • Systémy částic: matematické modely pro procesy ve fyzice a biologii
  • Slepá separace signálu, coctail party problém.
    Coctail party problém je úloha založená na představě večírku kde se současně baví několik lidí mezi sebou, mluví jeden přes druhého, zvuk v místnosti je snímán soustavou mikrofonů a cílem je oddělení řečových signálů jednotlivých řečníků z dané směsi.
02.05.2018 - 13:36