Ústav teorie informace a automatizace

Jste zde

Dny otevřených dveří

07.11.2013
Dny otevřených dveří v Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i.

Místo konání: Pod Vodárenskou věží 4, Praha 8
Datum a doba otevření: 7. a 8. listopadu, 10 - 15 hod.
Kontakt: Dr. Ing. Lubomír Soukup, tel.: 266 052 551, e-mail: soukup@utia.cas.cz

Tato akce se koná v rámci Týdne vědy a techniky.

Témata exkurzí

  • Jak vylepšit kvalitu fotografie. Představení metod, které se vám můžou hodit i doma, pro vaše fotografie. Digitální zpracování obrazu a jeho použití v různých aplikačních oblastech - v lékařství, kriminalistice, astronomii, při obrazové dokumentaci historických památek, pro zvyšování kvality digitálních fotografií apod.
  • Řízení dopravy ve městě. Zavedení křižovatky jako řízeného systému; vytvoření modelu křižovatky; odhad stavu modelu, tj. kolon v křižovatce; řízení křižovatky minimalizující kolony.
  • Rady řidiči pro úspornou jízdu. Model řízení jako směs submodelů; klasifikace dat měřených při jízdě; ohodnocení submodelů; výběr nejlepšího submodelu => rada řidiči.
  • Povídání o neurčitém a omezeném světě. Jak předpovídat chování omezených částí světa, které vykazují neurčitost, nejistotu, nepřesnost. Jak je řídit tak, aby se chovaly podle našich představ? Příklady: odhad polohy jedoucího vozidla, jízda s minimální spotřebou paliva.
  • Automatické řízení v mechatronice. Plánování pohybu, modelování a řízení průmyslových robotů.
  • Počítačová podpora podpora experimentů v oblasti základního genetického výzkumu - poloautomatizované vyhodnocení fotografických snímků Petriho misek s koloniemi kvasinek kmene Saccharomyces Cerevisiae.

Pozn.: Prosíme návštěvníky o oznámení jejich zájmu o exkurzi s předstihem alespoň den předem.

02.05.2018 - 13:37