Ústav teorie informace a automatizace

Jste zde

Dny otevřených dveří

08.11.2012

Místo konání: Pod Vodárenskou věží 4, Praha 8
Datum a doba otevření: 8. a 9. listopadu, 10 - 15 hod.
Kontakt: Dr. Ing. Lubomír Soukup, tel.: 266 052 551, e-mail: soukup@utia.cas.cz

Tato akce se koná v rámci Týdne vědy a techniky.

Témata exkurzí

  • Digitální zpracování obrazu a jeho použití v různých aplikačních oblastech - v lékařství, kriminalistice, astronomii, při obrazové dokumentaci historických památek, při zpracování digitálních fotografií apod. Metody, které se vám můžou hodit i doma, u vašich fotografií.
  • ÚTIA EdkDSP platforma v programovatelných logických obvodech - prezentace a ukázka čtyř systémů na FPGA s vestavěným linuxem a grafikou. Vhodné pro skupinku max. 20 lidí na cca 45 - 60 minut.
  • Řízení dopravy ve městě - zavedení křižovatky jako řízeného systému; vytvoření modelu křižovatky; odhad stavu modelu, tj. kolon v křižovatce; řízení křižovatky minimalizující kolony
  • Rady řidiči pro úspornou jízdu - model řízení jako směs submodelů; klasifikace dat měřených při jízdě; ohodnocení submodelů; výběr nejlepšího submodelu => rada řidiči
  • Jak popsat a řídit omezený svět. Dozvíte se, jak sestavit model části světa ovlivňovaný veličinami, které mohou nabývat pouze omezených hodnot. Tato metodika bude vysvětlena na konkrétních příkladech, např. na modelu městské křižovatky, kterou je třeba řídit tak, aby průjezd vozidel byl co nejplynulejší.
  • Diagnostika ledvin pomocí nukleární medicíny - seznámení s problémem: jak změřit fungování orgánů v těle pacienta; automatická analýza toho, co na naměřené sekvenci snímků vidíme; ukázky výsledků z měření ledvin
  • Automatické řízení v mechatronice - řízení a plánování pohybu obráběcích robotů.
  • Jak zkrotit neposlušná data - co jsou to neposlušná data a jak s nimi rychle a jednoduše zatočit
  • Modelování a řízení spojených pohonů - příklad použití polynomiálních maticových rovnic pro návrh vícerozměrných řídicích systémů. Úkolem je sledovat zadané hodnoty řídicí veličiny. Řízený systém se skládá z elektrických pohonů propojených elastickým pásem přes elektromagneticky řízený napínák. Počítačová simulace. Záznam z řízení reálného systému.
  • Modelování a řízení portálového jeřábu - příklad použití polynomiálních maticových rovnic pro návrh vícerozměrných řídicích systémů. Úkolem je sledovat zadané hodnoty řídicí veličiny. Řídicí systém se skládá z elektromotorů pohánějících vozík s navijákem a naviják.
  • Počítačová podpora experimentů v oblasti základního genetického výzkumu - poloautomatizované vyhodnocení fotografických snímků Petriho misek s koloniemi kvasinek kmene Saccharomyces Cerevisiae.

Pozn.: Prosíme návštěvníky o oznámení jejich zájmu o exkurzi s předstihem alespoň den předem.

02.05.2018 - 13:37